Queen English - İngilizce Kursu BLOG IELTS Speaking Bölümü için Gerekli Bilgiler

IELTS Speaking Bölümü için Gerekli Bilgiler

Bildiğimiz üzere IELTS İngilizce konuşulan ülkelerde çalışmak isteyen veya eğitim almak isteyen kişilerin seviyelerini değerlendirmek için girdikleri sınavdır. Bu sınavda seviye belirleme tamamen adil ve dünya standartlarına uygun olarak yapılmaktadır.

IELTS, dört dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) becerilerini kapsayan görev tabanlı bir sınavdır. IELTS’te dört dil becerisi ayrı puanlandırılır ve bu puanların ortalaması genel sınav notunu oluşturur. ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve İrlanda dâhil olmak üzere pek çok ülkede üniversite ve işverenler IELTS sonucu talep eder.

IELTS Speaking Becerisi

IELTS Speaking bölümünde verdiğimiz cevaplar 4 temel açıdan değerlendirilir. Dikkat edilen noktalar akıcılık, gramer, kelime bilgisi ve bütünlüktür. Eğer IELTS Speaking bölümünde iyi bir not almak istiyorsak bu dört becerinin de bütün olarak iyi puan almak ve gerekli becerileri yerine getirilmesi gerekir.

IELTS Speaking için İpuçları

IELTS sınavına hazırlanırken öğrencilerimizin en çok tedirgin olduğu bölüm genelde Speaking kısmı oluyor. Speaking sürecini rahat bir şekilde geçirebilmek için öncesinde yapmanız gerekenler;

  • Sınav öncesinde fikir geliştirme egzersizleri yapabilirsiniz.

Sınav anında en sık yaşadığımız problemlerden birisi, gelen sorulara hızlı bir şekilde cevaplayamamak ve sadece cevaplamış olmak için cevaplamaktır. Bunun önüne geçmek için ise; öncesinde speaking bölümünde çıkabilecek genel konular hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.  Her konu hakkında fikir belirleyerek bu konular üzerine düşüncelerinizi not alıp genel bir konuşma hazırlayabilirsiniz.

  • Sesinizi Kaydedip Dinleyin!

Speaking’i geliştirmek ve sınavda iyi bir puan almak için konuşmalarımızı akıcılık, bütünlük, gramer ve kelime bilgisi esaslarınca geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için ise ne konuştuğumuzu bilmemiz gerekiyor. Sesimizi kaydederek hangi konularda eksiğimiz olduğunu görebilir ve bu konuda gerekli ilerleme için çalışmalar yapabilirsiniz. Konuşmanızdaki gramer ve telaffuz hatalarını bulup, not edin ve bunları düzeltmeye çalışın.

  • Pratik ve kalıp ifadeler kullanın!

Günlük konuşmalarda akıcı bir şekilde konuşmak ve bütünlük sağlamak pratik kalıpları kullanmamız gerekiyor. Örnek verirken “to give an example” tarzında hoş kalıplar bularak konuşmanızı daha akıcı bir hale getirebilirsiniz.

IELTS Speaking Bölümünde Yapılması Gerekenler

Sınav öncesi hazırlıklar yeterli olmadığı gibi sınav esnasında unutmamız gereken bazı noktalar var.

  • Sınav esnasında vücut dilinizi ayarlamak çok önemlidir; omuzlarımız ve duruşunuzu dik bir şekilde hazırlamak gerekir.
  • Sınav esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise sesimizi doğru bir şekilde ayarlamak. Sesimizin yüksek ve anlaşılır olması ve de kelimeleri tane tane söylememiz gerekiyor. Speaking sınavınızı yapan kişinin cevaplarınızı rahatça duyabilmesi lazım. Dahası ses tonunuz korku değil güven vermeli.
  • Cevaplarınızı kısa ve acele vermek yerine, düşünmek için kalıplar kullanarak daha uzun cevaplar verebilirsiniz. Tam cümleler kurun ve cevabınız mümkün olduğunca detaylı olsun.

Son olarak hata yaptığınız zaman hatanızı düzeltin ve soruları anlamadığınız zaman sorun.

Bu tip önemli gibi görünmeyen detayları kaçırmamak puanınızda önemli ölçüde puan artışı da sağlayacaktır.

0 Comments

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir